Výsledky Earnia za červenec 2023

Tomáš Hucík

Pokud pozorně sledujete naše sociální sítě a čtete všechny články nejen v Earniu, ale i ty, které publikujeme na našem Probinex blogu, jistě vám neuniklo, že se našim poloautomatickým obchodním strategiím v červenci hezky dařilo.  

Jedná se o takové strategie, které ke svému fungování potřebují malý zásah lidského obchodníka, ať už při samotné exekuci, nebo při identifikaci potenciální obchodní příležitosti. 

Byly to právě tyto strategie, které vedly k výsledkům v červenci i v Earniu.

Vzhledem k tomu, že trh stále nevykazuje jasný směrový trend, jsou naše trend following strategie, tedy ty, které obchodují, když trh jasně roste nebo klesá, výrazně utlumeny.

O to větší mají alokaci ty strategie, které těží z tzv. „mean reversion“. Při mean reversion obchodník očekává návrat k dlouhodobému průměru. Jde o jednu z možných strategií, které vyhovuje krabí trh, tj. trh, který jde jen jakoby do strany, bez jasného směru, jako je tomu nyní.

Trh se od března pohybuje v ohraničeném rozmezí bez výrazného směru - Earnio.com

Trh se od března pohybuje v ohraničeném rozmezí bez výrazného směru - CoinGecko.com

V červenci se navíc k tomu Bitcoin obchodoval v docela úzkém rozpětí. Toto úzké rozpětí znamená, že na trhu chybí volatilita, čili nedochází k výrazným krátkodobým pohybům oběma směry, které by bylo možné ziskově obchodovat.

V takových tržních situacích přepínáme na nižší časové rámce, v nichž hledáme příležitosti. Nesnažíme se tedy obchodovat denní a vyšší hodinové svíčky, ale využíváme příležitostí na nižších hodinových a minutových svíčkách.

Příklad dvou obchodů na nižších časových rámcích - Earnio.com
Příklad dvou obchodů na nižších časových rámcích - Earnio.com

V těchto rozmezích jsou však samozřejmě kratší pohyby, a proto zde musíme zvětšit velikost pozic. Otevíráme tedy kapitálově náročnější pozice, abychom dosáhli dostatečně velkého zisku v absolutním vyjádření.

Trh stále postrádá větší množství likvidity a je jasně vidět výrazná převaha Bitcoinu nad altcoiny, které se stále potýkají s problémy. Výrazná dominance byla na chvíli přerušena rozsudkem soudu o tom, že XRP není cenný papír, ale dominance již opět roste.

Graf dominance Bitcoinu. Vypočítá se tak, že se tržní kapitalizace bitcoinu vydělí celkovou tržní kapitalizací 125 největších kryptoměn a pak se vynásobí 10
Graf dominance Bitcoinu. Vypočítá se tak, že se tržní kapitalizace bitcoinu vydělí celkovou tržní kapitalizací 125 největších kryptoměn a pak se vynásobí deseti - Tradingview

Trh potřebuje k vyššímu pohybu výrazně vyšší likviditu. Ta může v budoucnu proudit od institucí jako Blackrock, nebo FIdelity a podobně. Je však otázkou, kolik z této likvidity půjde přes trh a kolik bude OTC obchodů (mimotržních obchodů mimo trh), které cenu napřímo neovlivní.

Během prázdninové sezóny však neočekáváme žádné výrazné cenové pohyby bitcoinu. K tomu by bylo zapotřebí výraznějších ekonomických katalyzátorů.  

Na altcoinech mohou přijít individuální pohyby, ale ty budou pravděpodobně vyvolány spíše fundamentálními zprávami o konkrétních kryptoměnách.  

A jaký byl tedy výsledek? V červenci jsme dosáhli celkového obchodního zhodnocení 5,29 %.