Výsledky Earnia za duben 2023

Tomáš Hucík

Duben je tentokrát za námi s výslednou ztrátou ve výši 6,4 %. Každý propad (drawdown) na kapitále bedlivě sledujeme a vyhodnocujeme, zda se jedná o normální (standardní) průběh, zda vše probíhá v rámci modelu a za dodržení všech parametrů rizika, které je v určité míře přítomno u každého obchodu. Všechny parametry ukazují na to, že aktuální situace odpovídá normální distribuci historických propadů a výsledek našich strategií tak reflektuje současnou situaci na trhu.

I přesto je každý propad nepříjemným tlakem na psychiku a testem naší vůle a přesvědčení, ať už obchodujeme automaticky nebo diskrečně. Jeden by si řekl, že je náš tým po letech zkušeností na podobný tlak zvyklý, pravda je ale taková, že přečkat období drawdownu není psychicky nikdy jednoduché, ani pro zkušené tradery. O to důležitější je důkladná analýza výsledků a kvality našeho portfolia.

Pojďme si nyní výsledky uplynulého měsíce rozebrat trochu blíže. Existují dva hlavní faktory, které ovlivnily konečný stav obchodování.

Tržní struktura

Bitcoin (stejně jako ostatní kapitalizované kryptoměny) se přibližně od poloviny března dostal do oblasti ceny mezi 26 800 a 28 800 amerických dolarů, což je relativně malé rovnovážné rozpětí, v rámci nějž bylo zobchodováno více jak 70% objemu našich transakcí. Tato oblast totiž působí jako silný magnet, trh tak nemá sílu se z této oblasti na delší dobu vzdálit. Je tomu tak proto, že v současné době neexistuje dostatečně silný katalyzátor.

Rovnovážná struktura ceny BTCUSDT

Rovnovážná struktura ceny BTCUSDT

Při pohledu na poslední třetinu měsíce si můžete všimnout, že trh se opakovně pokusil prorazit z oblasti rovnováhy směrem nahoru, jen aby se vzápětí otočil a vrátil se zpět tam, odkud vyrazil. Volatilní pohyby jsou navíc umocněny relativně řídkou likviditou.

Tento trend můžeme letos pozorovat u většiny rizikových aktiv. Využití této struktury je vyloženě nevhodné pro směrové strategie, které se snaží trend následovat.

Strategie


Jak jsou na tom samotné strategie? Následující graf zobrazuje průběh křivky uzavřených obchodů v rámci jednotlivých strategií v průběhu uplynulého měsíce.

Křivky uzavřených obchodů strategií za duben 2023 - Earnio.com
Křivky uzavřených obchodů strategií za duben 2023

Občas se stane, že struktura trhu strategiím moc nesedne a právě duben byl jedním z těchto měsíců. Většina strategií se pohybovala v mírné ztrátě v pásmu blížícímu se nule, až na dvě směrové strategie, kterým náhlé změny směru v posledním týdnu dubna vyloženě nesedly a proto na konci zaznamenaly sérii po sobě jdoucích ztrát.

Ukázka směrového SHORT obchodu na SOLUSDT (nejvyšší ztráta měsíce)
Ukázka směrového SHORT obchodu na SOLUSDT (nejvyšší ztráta měsíce)

Vzhledem k tomu, že měsíc v Earnio uzavíráme kalendářně k půlnoci posledního dne, strategie již neměly dostatečný prostor se v daném měsíci z tohoto propadu zotavit. Příležitost ale budou mít v rámci měsíce následujícího.

Duben jenom potvrzuje důležitost dlouhodobého horizontu u tohoto typu investic. Přestože Earnio přináší výsledky každý měsíc, je ve své podstatě dlouhodobou záležitostí a nelze na něj nahlížet v průběhu jednoho či několika měsíců. V krátkém období mohou být výsledky Earnia značně volatilní, nicméně právě v dlouhodobém měřítku se tyto krátké výkyvy můžou vyrovnat.