Výsledky Earnia za listopad 2023

Tomáš Hucík

V listopadu 2023 zaznamenával trh s bitcoinem pozvolný, ale systematický nárůst, kdy se ve vzestupném kanálu vyšplhal až na úroveň 38 000 dolarů. V první půli prosince pak dokonce tento růst ještě nabral na rychlosti. 
 
Bitcoin v listopadu stoupal nahoru po trendové linii a je stále poháněný a tlačený vidinou schválení ETF fondů na spotový bitcoin ze strany americké komise pro cenné papíry SEC. 
 
Aktuálně BTC přešlapuje pod psychologickou hranicí 45 000 USD. Vzhledem k poslednímu prosincovému vyjádření amerického FEDu, které mnoho obchodníku pochopilo jako býčí signál, je ale možné, že tuto pomyslnou hranici rychle pokoří.

Cena BTC za listopad a prosinec 2023 - Earnio.com

Cena BTC za listopad a prosinec 2023 - Earnio.com

Každý, kdo se trochu zajímá o investice, slyšel o tom, že SEC leží na stole několik žádostí o schválení spotového ETF. Jedna z těchto žádostí je i od největší správcovské společnosti BlackRock. 

Toto ETF by umožnilo expozici vůči bitcoinu i institucím a entitám, které předtím kvůli nejasnému právnímu rámci na bitcoin dosáhnout nemohly. 
Navíc taky platí, že na dlouhodobé držení ETF se v mnoha krajinách vztahuje časový test v rámci danění a zisky jsou pak osvobozeny od daně, nebo je daň výrazně snížena. 

To, že se blíží další bitcoinový halving, už vědí především ti, kteří se věnují investicím do kryptoměn. 

Halving je snížení odměn těžařům za vytěžený blok. To má za následek snížení přílivu bitcoinů do oběhu, čím se efektivně snižuje jeho dostupnost. 
Ve světe bitcoinu je halving považován za moment, po kterém následuje cenový růst. Zůstává jenom otázkou, jestli je opravdovou příčinou, nebo je to sebenaplňující proroctví a zda ke stejnému vývoji dojde i tentokrát.  

Halving bitcoinu je naznačený žlutou přerušováno čarou - Earnio.com
Halving bitcoinu je naznačený žlutou přerušováno čarou - Earnio.com

Krypto umí v mnoha ohledech překvapit, a to se netýká jen samotných trhů, ale i burz a jejich API (aplikačních rozhraní, které umožňují spojení mezi dvěma odlišnými aplikacemi. V tomto případě typicky burzou a softwarem, který využívá algotrader pro automatické zadávání svých obchodů). 

Když už jsme si mysleli, že máme tuhle kapitolu za sebou, tak jsme si poslední měsíce všimli narůstajících odezev z API burz (hlavně pak Binance) a situace se vyhrotila natolik, že provedení jednoho orderu narostlo až na neuvěřitelných 6 vteřin.

To je v téhle branži v podstatě to samé, co nekonečno. Prodlevy se samozřejmě negativně podepsaly na exekucích, protože jsme začali dostávat horší a horší plnění a tím pádem celkově vzrostly transakční náklady. 
 
To nás donutilo přesunout exekuci téměř kompletně mimo Binance a zároveň uspíšilo technologickou migraci na zcela jinou platformu/technologii, která umožňuje paralelní a bleskurychlé exekuce.

Tento přechod jsme měli v plánu již delší dobu, ale nikdy nebyl čas se do něj naplno pustit, nicméně problémy s Binance nás donutily celou situaci přehodnotit a přechod tak uspíšit. Navíc se problémy s jejich API sešly s dobou, kdy má problémy samotná Binance, (musela například zaplatit pokutu víc než 4 miliardy dolarů) a tak přesun na jiné burzy splnil nejen svůj technologický účel, ale i účel řízení rizika a diverzifikace.  
 
Od nového roku se tak těšíme na to, že naše exekuce budou výrazně rychlejší a přesnější než doposud, což by se mělo pozitivně promítnout i do výsledného zhodnocení. 

Nedávno došlo v rámci našeho portfolia k přeskládání jeho složení. Povedlo se nám zvýšit kapitálovou efektivitu a zároveň diverzifikaci tím, že jsme do Earnia zapojili jak poskytování likvidity na decentralizovaných burzách, tak arbitráže a Market making. 
 
A právě tyto ostatní složky portfolia dokázaly naše algoritmické strategie zastoupit v čase, když se jim pro problémy s API nedařilo. I díky tomu si v listopadu Earnio připisuje příjemný auditovaný výsledek 2,74 %