Výsledky Earnia za srpen 2023

Tomáš Hucík

Tento článek o výsledcích Earnia začnu trochu jinak. Slyšeli jste někdy o termínu „kaskáda likvidací“? 

 Ke „kaskádě likvidací“ dochází především tehdy, když je trh s deriváty napákovaný jedním směrem.  

Funguje to tak, že si obchodníci půjčují prostředky od burzy/brokera, aby zvýšili své pozice. Když cena kryptoměny, kterou použili jako zástavu, začne klesat a hodnota jejich zástavy již dostatečně nepokrývá to, co si vypůjčili, burza jim automaticky vezme jejich zástavu a prodá ji na trhu.  

Tím však vlastně burza ještě více sníží cenu. A protože cena opět klesla, hodnota zástavy jiných traderů zase nestačí na pokrytí dluhu a opět je jim zástava odebrána a automaticky prodána na trhu, co sníží cenu, a tak pořád dokola. 

Tím se roztočí spirála, která způsobí pokles ceny aktiva a likvidaci mnoha obchodních pozic. 

Přesně k tomuto efektu došlo v polovině srpna, když se cena Bitcoinu propadla pod 26 000 dolarů. Přesně určit, co bylo spouštěcím mechanismem, je složité a pravděpodobně v tom hrálo roli více faktorů. Od bankrotu čínského developerského gigantu Evergrande až po růst výnosů amerických státních dluhopisů.   

Naše automatické strategie se však s touto situací vypořádaly velmi dobře, a právě zde se projevila robustnost našeho algoritmického portfolia. Dobré portfolio totiž může fungovat s jakoukoli strukturou trhu. V tomto případě naše strategie rozpoznaly, že trh začíná klesat, a otevřely krátké pozice, které stály za většinou našich srpnových zisků.  

Dobře sestavená sada strategií totiž může ve skutečnosti využít všech typů tržních situací. Aktivní obchodování je navíc vhodné pro vyšší úrovně volatility. 

Do našeho portfolia ale postupně přidáváme další a další strategie, abychom dosáhli co největší diverzifikace. Pro případ, že by se makroekonomický výhled trhu dlouhodobě nezlepšoval, připravujeme soubor tržně neutrálních strategií, které budou schopny přinášet zisky bez ohledu na vývoje trhu. Takovým strategiím by nevadilo, kdyby trh nebyl dostatečně volatilní a šel takříkajíc jen „do strany“. 

Kromě klasických obchodních strategií zaměřených na arbitráž (klasická využívá cenových rozdílů na burzách, ta statistická, párová arbitráž, využívá cenových rozdílů napříč obchodními páry) se již nějakou dobu zabýváme market makingem. 

Market making je obchodní strategie, při níž účastník trhu zajišťuje likviditu tím, že neustále nabízí nákup a prodej stejného aktiva. Profituje z rozdílu mezi cenou, za kterou jsou obchodníci ochotni aktivum koupit (tzv. nabídka), a cenou, za kterou jsou ochotni aktivum prodat (tzv. poptávka). 

Některé z market neutral strategií jsou zase specifické pro odvětví kryptoměn. V současné době například testujeme varianty strategií pro poskytování likvidity na decentralizovaných burzách. (Poskytujete své kryptoměny burze, aby s nimi mohli obchodovat ostatní účastníci, a vy vyděláváte na poplatcích podle toho, kolik oni obchodují). 

Na konci srpna se také konal interní workshop, kde jsme pracovali na nových nápadech a dolaďovali ty starší k dokonalosti.

jednoduchý nápad jde vysvětlit i v malování - Earnio.com

Jednoduchý nápad lze vysvětlit i v Malování - Earnio.com

Některé blockchainové metriky, jako je množství likvidních bitcoinů, tj. bitcoinů, které byly aktivně obchodovány v uplynulém roce, jsou pozitivní.  

Podle této metriky množství obchodovaných bitcoinů klesá; naopak množství bitcoinů, které se více než rok nepohnuly, roste, což naznačuje, že lidé jsou ochotni bitcoiny dlouhodobě držet a neprodávat je.

Oranžovou barvou jde vidět, že 68.65% bitcoinů se už více jak rok nehnulo. Zdroj: glassnode
Díky oranžové barvě jde vidět, že 68.65 % bitcoinů se už více jak rok nehnulo. Zdroj: glassnode

Jak jsme psali v předchozím článku, trh zatím opravdu nemá sílu na výrazný pohyb vzhůru. Euforie z žádostí o schválení spotových ETF už vyprchala a na pozadí nejistých makroekonomických zpráv se rizikovým aktivům, jako je Bitcoin, nedaří. 

Protože jsou výnosy amerických státních dluhopisů prozatím relativně vysoké, přitahují pozornost kapitálu, který by jinak byl přitahován rizikovějšími aktivy, jako je bitcoin. 

I pro tento rozpor mezi on-chain metriku a makroekonomickou situací je důležité nežít pouze v bitcoinové bublině, ale při posuzování možného vývoje cen brát v úvahu také ekonomickou situaci a dění ve světě. 

Earnio se s klesajícím trhem vypořádalo skvěle a jeho srpnový výsledek je 5,12 %

Přesná procenta, která získají klienti, závisí na množství PBX, které mají uzamčené v programu StayKing.