Výsledky Earnia za březen 2024

Tomáš Hucík

Březen byl třetí měsíc, ve kterém se na trzích obchodují ETF (Exchange traded funds, neboli burzovně obchodované fondy), které mají jako podkladové aktivum spotový bitcoin. A i v březnu, stejně jako předešlé dva měsíce, to byla opravdu jízda. Obchodované objemy s těmito ETFs přesáhly 111 miliard dolarů. Tyto objemy jsou tedy 3x vyšší než v únoru nebo lednu, kdy byly spuštěny.

Graf objemu obchodování s jednotlivými ETF. Pro srofnání je v grafu i GBTC před transaformací na ETF fond. Zdroj: Bloomberg

Na druhou stranu to ale neznamená, že množství bitcoinů, které tyto ETF fondy skupují z trhu, v březnu jenom stoupalo. Zejména prodejní tlak ze strany GBTC (Grayscale bitcoin trust) je výrazně silný a ve druhé půlce března tak způsobil, že prodeje překonávaly poptávku ze strany zbylých 10 fondů.

Bitcoinoví investoři i veřejnost tak tužebně očekávají, kdy Grayscalu takříkajíc dojde „střelivo“ a nebude mít co prodávat. Zároveň ale doufají, že zbylé fondy budou tou dobou ještě nadále mít apetit bitcoiny na trhu nakupovat.

Tabulka zobrazující přílivy a odlivy v jednotlivých ETF fondech. Červenou barvou jsou znázorněny prodeje. Zdroj: X / Twitter Bitmex Research

Bitcoin tak v březnu zažil docela bouřlivý měsíc, co se týče vývoje ceny. V první půli jsme měli možnost vidět, jak se cena hýbe ve stoupajícím kanálu směrem nahoru, v podstatě bez větších propadů až na jeden, který byl ale opravdu rychle vykoupen.
Takto rychle si bitcoin došel pro své nové ATH (All time high, nejvyšší dosaženou cenu), kousek nad 73 000 USD za bitcoin. Tato cena ale byla v podstatě i bodem zlomu, po kterém následoval výrazný sešup dolů. Tento klesající kanál odpovídá svým obdobím právě druhé půlce března, kdy zmiňované prodeje v ETF překonávaly nákupy. Bitcoinu se ale povedlo otřást a koncem března tak přišla krátká akumulace kolem ceny 70 000 USD za bitcoin.
 

Graf vývoje ceny Bitcoinu. Zdroj: Tradingview

Obchodníci tak už teď netrpělivě vyhlíží halving (snížení odměny těžařům bitcoinu za vytěžený blok) a jaký to bude mít vliv na cenu bitcoinu. Očekávají totiž, že by mohl mít značně pozitivní efekt. Způsobí totiž snížení nabídky nových bitcoinů, které se můžou uvolňovat do oběhu. Odpověď na otázku, jestli halving opravdu bude mít pozitivní efekt na růst ceny, se tedy dozvíme již teď v dubnu, kdy má tato událost nastat.

Jeden z faktů, který se v souvislosti se stoupající cenou kryptoměn tolik nezmiňuje, je množství stablecoinů v oběhu. Ale protože toto množství aktuálně výrazně stoupá, může to mít nakonec za následek výraznější růst cen. Tržní zásoba dvou největších stablecoinů USDC a USDT totiž vzrostla v březnu o 10 miliard dolarů.

Stablecoiny jsou kryptoměnové tokeny cenově navázané na klasické měny, typicky na dolar. Jejich rostoucí zásoba v oběhu znamená, že v poslední době do oblasti kryptoměn přitéká značně víc FIATu, tedy běžného oběživa. To jasně naznačuje zvýšený zájem o tuto oblast. Se stablecoiny souvisí taky jeden obchod, který si dnes z Earnio portfolia ukážeme.

V minulém článku jsem vám představil nástroj, který umožňuje našim analytikům prostřednictvím jednoduchého rozhraní v aplikaci Telegram zadat příkaz pro zobchodování určitého páru. Tento nástroj můžou využívat všichni členové týmu, ukážeme si tak jeden z obchodů, který probíhá aktuálně teď, v reálném čase.

Mým úkolem v týmu není obchodovat, ani vyhledávat nové tržní příležitosti. Domluva je ale zároveň taková, že pokud na něco přijdu, nemám se bát Telegram bota využít. Nastavování velikosti pozice i správu rizika už za mě pak ale „dodělá“ bot samotný.
 

Telegram je užitočný nástroj, který nám umožňuje rychle reagovat a zadávat příkazy k exekuci, které si pak prevezme automatizovaný bot. Zdroj: Telegram

Ethena je nový stablecoinový projekt se svým vlastním tokenem $ENA. Tento projekt samotný je svým způsobem inovativní, ale zároveň trochu kontroverzní. Jedná se totiž o stablecoin s vlastním výnosem. A jeden takový hodně známý stablecoin s vlastním výnosem, Terra Luna, už předtím zkrachoval.

Vlastní výnos je u tohoto projektu získáván strategií, které se říká „cash and carry“. Při této strategii se zároveň otvírá spot long spekulativní obchod na růst ceny kryptoměny a zároveň se stejnou sumou spekulujete pomocí short obchodu na pokles ceny. Tyto 2 pozice se tak navzájem vyruší, tedy nemůže dojít ke ztrátě. Za držení otevřené shortové pozice v současnosti burzy vyplácí vysoké tzv. funding rates, aktuálně i přes 20 % ročně.
Projekt je tak v aktuální tržní situaci schopen krátkodobě zhodnocovat stablecoiny relativně vysokým úrokem, který může trvat po dobu těchto vysokých funding rates.

Příkaz k nakoupení tokenu $ENA jsem zadal po tom, co projekt na sociální síti X (předtím Twitter) oznámil, že zvyšuje odměny pro stakery jejich nativního $ENA tokenu. Vložení mnoha tokenů do stakingu totiž může typicky znamenat snížení tržní zásoby tokenu v oběhu a tím způsobit tzv. supply squeeze, což má obvykle za následek rostoucí cenu.

Na sociální síti X (předtím Twitter) se pak objevovaly zprávy o whales (doslova velrybách), které $ENA vybíraly z centralizovaných burz a posílali si je na peněženky, aby je opravdu mohli stakeovat. Takže moje hypotéza se potvrzovala.

Většina blockchainů je veřejná a tak se na transakce může kdokoliv podívat. Zdroj: X Lookonchain

V reálném čase na grafu to ale byla jiná pohádka. Několik účastníků trhu, pravděpodobně venture capitalisti (tedy původní investoři do tokenu), nebo členové týmu, nebo jiné velryby začali intenzivně prodávat. Tyto prodeje se ale neděly formou čekajících limitních příkazů, které jde na burze vidět v orderbooku a připravit se na ně. Tady evidentně nějací účastníci trhu s velkou zásobou tokenů prodávali tokeny přímo do trhu manuálně pomocí příkazu Market sell. V podstatě tak, jak se říká, „dumpovali“ své tokeny na hlavy nic netušících kupujících. (na obrázku označeno jako 1).
Tento prodejní tlak se ale časem vyčerpal (na obrázku označeno jako 2) a cena $ENA tokenu začala krátce stoupat. Po pár hodinách došlo ale na celkovém kryptoměnovém trhu k propadu, který s sebou stáhnul i cenu $ENA tokenu. (na obrázku označen jako 3) Cena $ENA se z toho ale relativně rychle oklepala, a ještě dřív, než samotný kryptoměnový trh, zamířila opět směrem nahoru.

Aktuálně se v době psaní tohoto článku cena drží cca 15 % v zisku od otevření obchodu, (s tím, že největší propad byl cca 6,3 %) a moje hypotéza se tedy zatím plní.

1. Oblast masivní prodeje marketem. 2. Prodejní tlak se vyčerpává. 3. Pokles související s celkovým propadem trhu. 4. a 5. Procentuální vyjádření nejvyšího otevřeného zisku a ztráty. 6. zvýrazněná oblast zvýšených obchodních objemů. Zdroj: Tradingview

Tajně jsem doufal, že první obchod, který botovi zadám k obchodování, bude mít hladší průběh. Na druhou stranu tento obchod ale hezky ukazuje, že i sebelepší setup a plán může narazit na věci, které jde plánovat jen těžce. (velryby, které dumpují do trhu market příkazy, nebo to, že se z minuty na minutu obrátí proti vám celý směr trhu). Na tyto situace se dá doopravdy připravit pouze důsledným managementem rizika.

No a právě management rizika je to, v čem v Earniu excelujeme. I díky tomu jsme si v tomto volatilním trhu připsali v březnu krásný zisk 7,03 %, což odpovídá 441 401 USDC. V přepočtu dle aktuálního kurzu tedy téměř 10,5 milionům Kč. V rámci Probinex Network z toho na výnosech z Earnia vyplácíme 140 997 USDC.