Výsledky Earnia za leden 2024

Tomáš Hucík

V průběhu ledna byly všechny oči upřené na americkou komisi pro cenné papíry (SEC), která rozhodovala o schválení žádostí o ETF na spotový bitcoin. Tato žádost byla nakonec schválena několika firmám a tak se nadšenci kryptoměn poprvé v historii dočkali bitcoinového spotového ETF.

Cesta to ale nebyla jednoduchá a samotný leden se vyznačoval výrazně zvýšenou cenovou volatilitou. Jakákoliv pozitivní nebo negativní zpráva ihned spustila „lavinu“ výprodejů, jak tomu bylo v případě zprávy analytického portálu Matrixport, nebo opačně nákupů, jak tomu bylo u falešné zprávy o předčasném schválení SEC.

Samotné schválení ale způsobilo svíčku nahoru, po které v následujících dnech nastal krátký výprodej. Ten byl kromě jiného způsoben také prodejem ze strany GBTC. Grayscale bitcoin trust, který přešel z uzavřeného trustu na otevřený ETF fond, totiž začal zpracovávat požadavky na prodej ze strany jeho klientů, způsobil tím na trhu negativní náladu a tak se cena bitcoinu dočasně propadla.  Celkově ale ETF fondy bitcoin víc nakupovaly než prodávaly, příliv byl dost vysoký a díky tomu se cena nakonec hezky zvedla (dnes už dokonce víme, že v únoru až k ceně 50 000 za bitcoin).

A – zpráva od Matrixportu, že ETF nebude schváleno. B – falešná zpráva, že ETF bylo schváleno. C - Opravdová zpráva, že ETF bylo schváleno, D – výprodeje ze strany GBTC

Kdo se obával, jak zvládnou naše algoritmické strategie tuto bezprecedentní dobu, kdy trhem mávají fundamentální zprávy, které nemají až tak oporu v grafu, mohl zůstat v klidu.

Díky kvalitní diverzifikaci to naše portfolio nijak neohrozilo a připisujeme si hezký výsledek 2,14 %.

Jak se probouzí trh, tak i naše strategie začínáme pomalu přizpůsobovat situaci, ať můžeme z rostoucího trendu vytěžit co nejvíc.

V lednu jsme nasadili do živého testování s menším kapitálem také nový nástroj, který umožní reagovat na rychlé pohyby našim analytikům (mezi které se nesměle počítám i já, jenom jim to neříkejte :-)). Jedná se o Telegram bota, který na základě příkazu přidá do obchodování nový symbol. Ten symbol potom následně algoritmus otestuje na základě přednastavených podmínek a v případě, že dojde ke splnění určitého předpokladu, začne otevírat pozice o automaticky přednastavené velikosti a s dopředu definovaným rizikem.

Jednoduché propojení Telegramu s naší exekuční strukturou umožňuje analytikům rychle reagovat na tržní situaci. Pozor, uvedené kryptoměny už mohly být ze seznamu odebrány.

Díky tomu nástroji jsou naši analytici schopni rychle reagovat na situaci na trhu a zároveň si nemusí lámat hlavu se správou rizika a samotným obchodem. Přeci jenom práce analytika a tradera je jiná a toto právě umožňuje našim analytikům přeskočit tu traderskou část, protože ta už je vymyšlená a nadefinována.

Na pozadí náš tým pracoval taky na sjednocení nástrojů, které k operacím používáme. Se sjednocením nástrojů můžeme ujednotit taky programovací jazyk, což nám zase víc otevře dveře ke knihovnám dat a příkazů, které můžeme používat.
Díky tomu pak může být mnohem efektivnější a standardizovanejší nabíraní nových členů týmu a podobně.

Naše strategie byly na vývoj trzích připraveny a Earnio tak první letošní měsíc zakončilo s výsledkem 2,15 % 💹, což odpovídá 102 586 USDC. V rámci Networku se mezi klienty rozdělilo 68 356 USDC. 

Pokud chcete být víc v obraze ohledně toho, co se děje v Probinexu a Earniu, neváhejte se přidat na naše sociální sítě Telegram nebo Guilded.