Výsledky Earnia za leden 2023

Tomáš Hucík

Máme za sebou první měsíc obchodování s Earniem. Pojďme se teď spolu ohlédnout, co se dělo na kryptoměnových trzích a jak se dařilo našim strategiím.

Ekonomický přehled:

Kryptoměnové trhy v průběhu ledna zaznamenaly výrazný nárůst. Bitcoin dokonce vyrostl téměř o 40 %. Důvodů pro tento růst může být více a pravděpodobně působili na cenu BTC tak nějak všechny najednou.

Rychlost růstu inflace v USA v lednu vykazovala znaky zpomalení, což u mnohých pozorovatelů vyvolalo naději, že by snad FED (zjednodušeně americká centrální banka) mohl snížit svůj tlak na zvyšování úrokových sazeb. Zpomalení tohoto monetárního utahování opasků mnoho investorů považuje za býčí signál, z čehož těží typicky spekulativnější aktiva, mezi které se zatím řadí bitcoin a kryptoměny.

Začátek nového roku také u mnoha retailových obchodníků vyvolává jakousi nostalgickou touhu po novém začátku i ve vývoji na trzích. Občas se tomu říká i “lednový efekt”. Lednový efekt je spíše ale jenom hodně generalizovaný pojem. Kryptoměnové trhy zažily v roce 2022 takový propad, že na startu nového roku docházelo ke korekci. Po krachu FTX, Genesis, BlockFi a jiných hráčů si kryptoměnové odvětví šáhlo alespoň dočasného dna. A právě toto mohlo přesvědčit kupující k postupné kumulaci i na vyšších cenových hladinách.

Earnio strategie:

Naše automatické a poloautomatické obchodní strategie se s vývojem na trzích vypořádali hezky a zaznamenali výsledek 5.37%. Tento výsledek si můžete ověřit taky na našich auditech.

Začátek roku byl ve znamení Earnio a proto se pověnueme i z větší části právě jeho rozbíhání a jak to probíhalo.

Jedním z důležitých aspektů řízení rizika je dostatečná diverzifikace kapitálu napříč burzami. Vzhledem k tomu, že aktivně obchodujeme převážně deriváty (Perpetural Futures), tak mezi naše preferované burzy jsme do začátku vybrali čtveřici Binance, OKX, Bybit a Bitget.

Vybrat burzy je jedna věc, druhá je samotná technická implementace. Bezešvá exekuce příkazů napříč zmíněnými burzami stála nemalé technické úsilí, proto se většina ledna ještě nesla v duchu technického testování a monitoringu, zda vše běží jak má. I z tohoto důvodu jsme v lednu zapojili pouze malou část z našeho portfolia strategií (zato však tu nejaktivnější).

I tak se však podařil velmi pěkný výsledek přes 5 %. Někdo může namítnout, že trhy měly silné směrové pohyby a jen samotný Bitcoin udělal skoro 50% zhodnocení. Je to dané tím, že vybraná strategie si vybírá rychlé a pravděpodobné zisky, takže funguje hezky i v období, kdy trh takové výrazné pohyby nedělá.